BIBELTIMER OG SEMINARER

BIBELTIMER

HVOR: Hovedsalen

HVEM: Vegard Husby

Vegard Husby, selveste KRIK-generalen, kommer for å holde bibeltimer for oss på Hermon i år. Vegard er gift og har fem barn, og er utdannet cand.theol (prest) fra MF. Han har jobbet som prest både i Storsalen i Oslo, som sjømannsprest i Los Angeles, og nå som generalsekretær i KRIK. Han er også en ivrig løper, og det er nok ikke utenkelig at han tar seg en løpetur i fjella rundt Hermon sammen med sin far i løpet av helga.



SEMINARER

Seminar 1A: Har helbredelse en plass i legelivet?

HVEM: Torstein Husby

Hva skal vi tenke om helbredelse i Bibelen? Hva skjedde egentlig, og hva var poenget? Og ikke minst, hvordan skal vi se på forholdet mellom helbredelse og tradisjonell vitenskapelig basert medisin? Kan vi be om helbredelse for våre pasienter? 

I dette seminaret om helbredelse kommer Torstein til å gi oss svar på disse, og mange flere spørsmål rundt temaet. Han kommer også til å eksemplifisere med pasienthistorier og episoder fra eget liv. 

Torstein Husby er gift, har fem barn og 18 barnebarn. Han er tidligere seksjonsoverlege i ortopedi/håndkirurgi ved OUS, men er nå pensjonist. Han har hele sitt yrkesaktive liv vært engasjert i NKLF, blant annet i inspiratio komite, lokalgruppe, studentarbeidet og ikke minst som styreleder. Han er også engasjert i ulike kristne fora, blant annet Storsalen, Menneskeverd og Skaperkraft. Torstein har vært med mange år på konferansen, både som forbeder og seminarholder, og det er alltid inspirerende å høre på det han har å dele.

Seminar 1B: Helsemisjon  

HVEM: Thorleif og Jerin Kiserud

Mer info kommer snart

Seminar 2A: Fra sjeldenfeltet til livsvernprisen – ser funksjon der andre ser diagnoser

Hvem: David Bergsaker

Tidsskriftet skriver det slik: «Frambu er et kompetansesenter for sjeldne diagnoser. Man kan kanskje forvente et snevert fokus, men David Bergsaker retter blikket forbi det diagnosespesifikke og mot hverdag og funksjon.» En diagnose forteller oss lite om hvordan mennesker fungerer i hverdagen, og hvilke utfordringer den enkelte må håndtere. Hvordan kan man som lege møte pasienter med sjeldne diagnoser, og se funksjon der andre ser diagnoser? Hvordan kan man peke på alle menneskers store verdi, gi mening til hverdagen og se muligheter i stedet for begrensninger?

Les mer om hva Tidsskriftet skriver om hans arbeid her: https://tidsskriftet.no/2023/01/intervju/ser-funksjon-der-andre-ser-et-syndrom

David Bergsaker er overlege og spesialist i barnesykdommer på Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser. Han ble tidligere i år tildelt Livsvernprisen fra Menneskeverd for sitt arbeid med kunnskapsformidling om sjeldne diagnoser i inn- og utland. Han har tidligere sittet i styret og ledet Kristelig Medisinerkrets, og drevet helsemisjon i Nepal.


Seminar 2B: En kristen gynekologs praktiske guide i abortspørsmålet

HVEM: Ingrid Langen

Hvordan kan man vekte prinsipper, pasienter og personlig oppfatning i abortspørmålet og komme ut på andre siden med bevart integritet? 

Få debatter er mer preget av skyttergraver.  Som ansatt må jeg forholde meg til hva som er lovpålagt oppdrag. Som troende ønsker jeg å leve etter det som er sant og godt. Jeg vil fortelle litt om hvordan det har vært å gå mellom skyttergravene, og hvilke avveininger jeg har gjort.

Ingrid Langen studerte medisin i Oslo, og ble ferdig i 2005. Hun var med å starte konferansen, og å arrangere den de første årene. Hun har jobbet utenlands i flere katastrofeoppdrag, blant annet med Leger Uten Grenser. Hun jobber nå som overlege ved fødeavdelingen på Rikshospitalet, og forsker på hjertesyke gravide



Seminar 3A: Familieliv, legeliv eller begge deler?

HVEM: Kristina Melling Grøthe

Som student hører man mye om karrierejag, forskning, lange vakter og lite fritid. Likevel er man som student i en fase hvor mange tenker det er naturlig å legge grunnlaget for familie. Men er familieliv forenelig med et legeliv? Kan man jobbe i en vakttung spesialitet og samtidig ha små barn hjemme? Kan man følge et kall om å bli lege samtidig som man får hverdagen til å gå opp? Kristina kommer for å dele hvordan dette ser ut i hennes liv.

Kristina Melling Grøthe er LIS i pediatri ved Sykehuset i Vestfold. Hun har tidligere vært med å arrangere konferansen da hun selv var student. Kristina er gift og har to barn. Hun framstår som ei hardtarbeidende dame med mange jern i ilden, men som samtidig kan være litt distré og bedagelig. Hvordan har det seg? Svaret er kanskje at hun egentlig bare er god til å planlegge.

Seminar 3B: Å følge pasienter i livets siste fase 

HVEM: Astrid Telhaug Karlsson

Som legestudenter lærer vi i hovedsak hvordan vi kan behandle sykdommer for at pasientene skal bli friske. Men mange av pasientene blir ikke friske, og de lever kortere eller lengre tid med sykdom før de dør. Virkeligheten som lege kan være at du sjelden kurerer, oftere lindrer og alltid må trøste. Palliasjon har hovedfokus på livskvalitet og god symptomlindring. Hva er god livskvalitet? Hvordan hjelpe pasientene til å forberede seg på døden? Når skal vi si stopp? Noen ganger er beste lindring å si nei til aktiv behandling. Astrid vil dele noen erfaringer og tanker rundt disse spørsmålene, samt det å følge pasienter mot døden.


Astrid Telhaug Karlsson er 53 år, gift og har tre tenåringer. Hun var ferdig utdannet ved UiO i 2000, og har jobbet innen onkologi siden 2005. De senere årene har hovedfokus vært palliasjon, og hun skriver nå en ph-d om lungekreftpasienter med hjernemetastaser. Astrid har tidligere sittet i styret av Oslo-gruppa i Kristelig legeforening. 

Seminar 4A: Mellomrom

HVEM: Andreas Nydal

Vi sier at det går i ett, og når vi fyller alle pausene med mobiltelefonen er det akkurat det det gjør. Jesus var avbrytbar, oppmerksom og full av kraft og kjærlighet. Er slike egenskaper tilgjengelig for den som haster gjennom livet? For den som fyller opp rommet inni seg med en gang det oppstår?

Om vi ikke kultiverer et rom i oss er det umulig å være i verden uten å være av den. Det er vanskelig å ta imot et annet menneske, la det ta plass i oss, om det er helt fullt fra før. Som lege skal du møte tusenvis av mennesker på denne måten – i farta, og har du ikke plass i deg da, vil du bli utmattet, desillusjonert, eller begge deler.

Andreas Nydal er gift, har tre barn og jobber som lege i Kristiansand. Han har tidligere vært med i konferansestyret mens han selv var student. Han er forfatter av boka «Kakofonen», som handler om hvordan smarttelefonen har innvirkning på oss som mennesker.


Seminar 4B: La masken falle: Hvordan håndtere vanskelige situasjoner og når man ikke strekker til

Hvem: Runar Mulelid

Kristen tro er basert på å erkjenne at man som menneske ikke strekker til, og at Gud kommer oss i møte med sin nåde. Likevel kan vi som kristne ha vanskelig for å være ærlige med hverandre, kanskje spesielt i vanskelige situasjoner og når vi ikke strekker helt til. 

I arbeidslivet i helsesektor stilles det særlig krav til å ta riktige valg og å prestere for å lykkes på arbeidsplassen. Arbeidet får konsekvenser for andre menneskers liv og helse, og dette byr på mange utfordringer. Selv om man er ferdig utdannet er man tross alt mennesker med sine feil og mangler, og vi går en hverdag i møte hvor man ikke alltid vil klare å strekke til. 

Hvordan kan vi som kristne bidra til å skape et trygt miljø og en god kultur i jobbsammenheng og på studiet til å kunne dele ærlig om livet og hverdag? Hvordan kan vi etablere fellesskap for at mennesker kan ta av masken og oppleve at det å være ærlig faktisk kan hjelpe? 

Hvordan kan vi lage fellesskap hvor prestasjoner ikke er viktige, men vi opplever det godt å være som de menneskene vi er? Hvordan kan vi omsette det vi tror på til fellesskap der vi virkelig tar vare på hverandre? Hvordan kan vi som kristne fellesskap bidra til å dekke de behov som dagens mennesker har?

Runar Mulelid er spesialist i allmennmedisin og jobber som fastlege på Askøy utenfor Bergen. Runar har skrevet boken «La masken falle» som er delvis utgangspunkt for tema i dette seminaret. Runar er gift med Marion og har tre døtre.